Lamper er en almindelig og integreret del af vores hverdag, og der er mange typer at vælge imellem. Glødelamper producerer f.eks. lys ved hjælp af glødningsprocessen – opvarmning af en glødetråd, indtil den gløder. Som en af de ældste former for kunstig belysning er de relativt billige, men de bruger også forholdsvis mere energi end andre typer belysning. besøg New Nordic Home og se deres fine udvalg.

Halogenlamper er en anden type, der anvender en wolframglødetråd omgivet af halogengas i en lille kapsel. Dette forhindrer mørkfarvning af de indvendige vægge og gør det muligt for dem at levere et mere ensartet lysudbytte i løbet af deres levetid. Halogenlamper giver et højere belysningsniveau end typiske glødepærer, samtidig med at de bruger op til 30 % mindre strøm. 

LED-lamper (lysdioder) bliver mere og mere populære på grund af deres langvarige ydeevne og energieffektivitet. LED’er producerer lys, når der ledes strøm gennem dem, og de bruger betydeligt mindre elektricitet end andre former for belysning, og de holder typisk op til 50 gange længere end traditionelle glødepærer. LED’er kan også anvendes til dekorative formål som strenge eller paneler på grund af deres små størrelser og brede vifte af farver. 

Lysstofrør er også en mulighed til belysning af boliger eller erhvervsbygninger, da de giver god belysning med et minimalt energiforbrug. Lysstofrør fås i forskellige størrelser, former og wattstyrker, hvilket gør det muligt at tilpasse dem til anvendelsesformålene. De indeholder dog kviksølv, som kan være farligt, hvis det håndteres forkert eller brydes op ved et uheld, så der bør udvises forsigtighed, når man arbejder med dem i enhver egenskab. 

Endelig har vi kompaktlysstofrør (CFL’er). CFL’er bruger elektroder i et rør fyldt med en inaktiv gas i stedet for glødetråde som traditionelle glødepærer, hvilket gør dem meget mere effektive og samtidig giver et godt lysudbytte pr. wattforbrug. Den bedste fordel er dog, at de holder meget længere end traditionelle glødepærer, så du behøver ikke at bekymre dig om at skifte dem ud med nogle få måneders mellemrum, som du ville gøre med almindelige pærer. CFL-pærer fås også i forskellige størrelser og former, hvilket giver større fleksibilitet, når du dekorerer eller belyser et område med denne type lampe. 

På trods af disse forskelle mellem lampetyperne tilbyder alle fire hovedtyper unikke fordele, afhængigt af hvad brugeren søger med hensyn til lysudbytte kontra energieffektivitet eller endda dekorative muligheder, når der anvendes LED-lamper eller -kæder rundt om i hjemmet eller på kontoret. Uanset hvilken type der vælges, bør ingen dog være uden en form for kunstig lyskilde for at gøre livet lettere i de mørke timer!

Om forfatteren

Related Posts

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.